lördag 6 april 2024

På resa till Kautokeino


Vi körde från Beitostølen till Gardemoen klockan 04:30 om morgonen. Isak hämtade upp oss på flygplatsen i Alta 11:30. Det tog ca 1timmr 40 minuter att flyga till Alta från Gardemoen. Flera passagerare på flyget hade på sig skidkläder och pjäxor ombord på flyget. Då är man redo för en skidtur.

I mellan Alra och Kautakeino stoppade vi på Fjellstuen Suolovuopmi. Värdinnan Maj-Lis Marita Klingen driver fjellstuen. Det liknar på de fjellstuer vi har nära Beitostølen. Vi köpte glass och kom i prat med två damer som skulle på skidtävling. De berättade att man kunde välja på att åka skidor eller spark. Det är ett årligt evenemang med bara tjejer. Silkerennet är 15 kilometer.
 Det var mest för skoj skull och berättade, de vi pratade med. När de kom i mål var det bad i badtunna och festmiddag efteråt. 
15 km med spark verkar ganska långt, men det skulle enligt damerna vara ett svagt hällande spår nedför Iešjohka från Čoavddatmohkki til Jergul Astu.

Isak och Wiggo utanför Suolovuopmi

Utsikten över älven i från Isaks hus i Goldin.
Han har en stor enplans villa. De närmsta grannarna är hans systrar. Scooterspår över älven och i alla riktningar . I älven finns det både abborre,gädda och andra arter. Ripspår och harspår på kryss och tvärs. 

Ett anex utanför huset. På alla husväggar hänger det renskinn på tork. De ska säljas på Beitostølen i sommar.

Promenad i scooterspåret längs med älven.

Isaks hus från älven.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej skriv gärna några rader till mig.
Det är så trevligt att få en lite hälsning

Hund på rymmen

I går efter jobbet lagade vi (läsa Wiggo) middag. Efter middagen tog vi med hundarna på promenad. Jag hade sett lite tidigare på dagen att d...