lördag 6 april 2024

Isfiske och silver


Isfiskartävling på Miron. Här var det full rulle hela lördagen med stora och små isfiskare. Tävling i kastspö för barnen med indelning i från 0-5 år 6-12 år osv. Tyckte det var roligt att yngsta åldersgruppen var från 0-5 år. Det var en liten tjej på 5 år som vann sin grupp. 

Våffeljärnet gick varmt. Här kunde man köpa sig lapskaus och lotter till lotteriet. Högsta vinsten i lotteriet var presentkort på Coop för 16.000kr. 
Andra vinster som cd med joik och renkött blev också utlottat.Vi vann desvärre ingenting den här gången. 
Största fisken var en gädda på över 700g och den minsta fisken var en abborre på 80g. 

Våfflorna var nästan lika goda som hos Turid på Valdreflye.

Kiosken. Väldigt rimligt när våfflorna kostar 20kr



Tävlingar och lek för barnen under dagen. 

Isaks brorsbarn körde oss till Juhl silversmed. En stor byggnad med lång historia. De startade 1959 här i Kautokeino. Och de var de första som lagade silversmycken i Finnmark. Otroliga kreationer. Vi fick en liten gidad tur och historien berättad av en tjej som jobbade där. Väl värt ett besök om man är i närheten.

Smycken till koftan eller ponchon.

På 70-talet blev konstnärerna inspirerade av Indien och östen. De runtresande samerna har mycket gemensamt med de nomader som bor i Afganistan bland annat.

Det var mycket mer än smycket att se på. Och utanför Juhls träffade vi en same som hette Jostein. Han var musiker,sjöman och all-konstnär. Han bjöd på kokkaffe och trevligt sällskap. Han kunde berätta att det var väldigt få turistbussar här nu. Efter de la om vägen blev det inte något naturligt stopp för de som körde runt med turister.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej skriv gärna några rader till mig.
Det är så trevligt att få en lite hälsning

Hund på rymmen

I går efter jobbet lagade vi (läsa Wiggo) middag. Efter middagen tog vi med hundarna på promenad. Jag hade sett lite tidigare på dagen att d...