Haugseter Fjellstue 2015

En sommar dag 2012 med utsikt över Haugseter
Torsdag efter jobb åkte jag och Patrick in till Haugseter Fjellstue.
Vi var inbjudna genom Beito Aktiv att träffa de nya värdarna Bente och Anne.
Det känns att sommaren är på gång nu när Haugster öppnar. Det var fortfarande lite vatten i Vinstern men de hade redan fått ut några båtar och fisket är äntligen i gång.
Folk har redan börjat att göra i ordning för en ny säsong på stölarna längs med Jotunheimsvegen, 
Det var nu ett par år sedan jag jobbade här men det var första gången i går som det kändes lite konstigt att inte vara en del av det. Jag tror eller snarare vet, att det är många som känner så om Haugster. Det är en speciell plats och alla har sitt de vil säga och tycka.
Bland gästerna var Oppland Arbeiderblad och den lokala tidningen Valdresen. Värdinnorna hade en fin presentation om turismens utveckling och hur deras planer för Haugseter ser ut. Det planläggs jakt arrangement och hälsoveckor. Det mest spännande av allt tycker jag var att lyssna på arkiologen som berättade om alla de fynd de har gjort längs med Vinstravassdraget.
I fyra år ska det genomföras arkeologiska udnersökningar i området. 
De startade upp 2013 och kan nu visa upp föremål som är daterade till 8500 år. Norsk Maritimt Museum fokuserar på temat färdväg och använding av båt i området. Kulturhistorisk museum och Oppland fylkekomunne samarbetar om det som är knutet till jakt och fångst. Läs mer på deras blogg.
http://norark.no/sted/vinstravassdraget
Det här fiskeredskapet hittade de samma kväll
Maten som serverades var en buffè  ifrån  Valdres och Spanien.
Allt i från lokalproduserad ost och korv till spanskaköttbullar.

Det serverades,fenalår og spekeskinke fra Moahaugen , reinsdyrpølse med rødvin og hvitløk fra Fjellvilt,Hjorteboller( jag kallade dem spanska köttbullar) fra Jørstad hjort,spekepølser fra Helle Kjøtt pannestekt Volbuørret med mango/chili/koriander blanding ,volbuørret gravet i fjellhonning og akevitt ,quinoa salat ,valnøttsalat med kvit geitost fra Beito ysteri med granbarsirup fra Heggedal patatas bravas  och Foccaccia


Hitt dit...

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej skriv gärna några rader till mig.
Det är så trevligt att få en lite hälsning

Senaste inlägg Äldre inlägg Startsida

Beitostølen just nu

Translate my blogg

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

this widget by www.AllBlogTools.com

Besökare