onsdag 10 oktober 2012

So many stories...

Cheo, vår guide är en man med många historier. Han berättade bland annat om tjurfäktningen här i Peru. Det var en av de traditionerna som spanjorerna tog med sig hit. Uppe i Anderna lever Condoren, vad har den med tjurfäktning att göra?
Det är nämligen inte så vanligt längre att man ser de gigantiska fåglarna.
På några tjurfäktningsarenor band de de fast Condoren på tjuren. Condoren biter och river tjuren för att komma loss och tjuren blir så klart helt vild. Matadoren avslutar tjuren men Condoren släpptes fri efteråt. Saken är den att Condoren blev rädd och traumatiserad. Den flög iväg och kom inte tillbaka igen.
En annan sak han berättade om var om de som föddes med harmynt,läppspalt. Tron är stor bland de som bor uppe i fjällen. De barn som föds med harmynt anses som heliga och de måste gå med en slags stickad ansiktsmask. När de blir gamla nog(runt16år) skickas de i väg upp i bergen för att leva där och komma närmare sin Gud. Det slutar med att de fryser till döds där uppe på fjälltopparna. Det har bevisats med de kvarlevor man har hittat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej skriv gärna några rader till mig.
Det är så trevligt att få en lite hälsning

Kautakeino

Ja vi har bokat en helg till Kautakeino. Någon åker till Spanien och någon väljer att åka till Nord Norge… VG skriver att det är nu -34 grad...