torsdag 24 juni 2021

Fanøy - Batalden Ishuset





















Fanøy
är en ö i Kinn kommun i Vestlands län. Vi bor som sagt i ett stor hus som kallas Ishuset. 

Huset blev bygt  år 1936 för att lagra is till fiskebåtarna i området. Men efter bara två säsonger kom det en ismaskin till Florø och ishuset på Fanøy blev avvecklat. Link till hemsidan: https://bataldenishus.no/
De som äger huset nu heter Ragnhild och Stein Olav, de tog över driften av huset i 2009.
Efter många år av renovering hyr de nu ut huset och sällskapslokalen. I Juni ( den här helgen ) har de också en musikfestival i trädgården. Havblikk heter den i år är Sondre Lerche dragplåstret. 

Bill charmar husägarna. De håller på att sätta upp scenen rätt utanför vårt köksfönster.


Köket med utsikt över den lilla hamnen och färjan som kommer och går

Tvrummet med stor soffa! Vi har sett alla EM matcher den här veckan. Så himla roligt att Sverige är vidare.

Här sitter Rolf, Terje och Bill på verandan













Fanøy ligger 10km nordväst om Florø i en stor grupp av bebodda öar, Bataldenöarna. Det bor 60 fastboende på ön. Det är väldigt lugnt här, som man kanske kan förvänta på en liten ö ute i havet. Lite förvånad över att det inte är flera vilda djur på ön, eller tamboskap. Vi har mött två katter och en hund. Sjöfåglar och humlor verkar trivas här. Ragnhild har också hönor och man kan köpa ägg direkt i från henne. 
















Vi har utforskat de flesta av stigarna på ön. Jag och Bellman tog en "långpromenad" vi gick hela 3,5 kilometer. Stigarna växer nästan igen, men de har lagt ut landgångar där det är blött och satt upp bänkar vid utsiktsplatserna. Det är stenigt, myr och mycket ljung och en fantastisk utsikt åt alla håll. Vi har hittat två fästingar på Bill men alla andra har klarat sig. De på ön sa att de inte var vanligt att folk fick fästingar här, men en och annan på djuren.















Det går ett par grus/asfalsts vägar på ön, men de påminner mer om gångvägar än bilvägar. De avråder att man tar med bil. Och jag förstår varför! Vi hade ca 50 meter ifrån bryggan dit båten ankom till vårt hus.



Härligt med SOL! 

Lite krångligare än förväntat att fiska i från land. Det är privata hus och bryggor man inte vill ta sig till rätta på. Vi har hoppat från klippa til klippa för att komma till. Det var lättare att hyra båt. Husägarna har båt man kan hyra och krabbmjärdar. Vi fick lite fisk och Wiggo gjorde en fantastisk fisksoppa till middag.


Bellman och Rolf



Utsikt i från Ishuset

Utsikt ifrån kökskroken







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej skriv gärna några rader till mig.
Det är så trevligt att få en lite hälsning

Hund på rymmen

I går efter jobbet lagade vi (läsa Wiggo) middag. Efter middagen tog vi med hundarna på promenad. Jag hade sett lite tidigare på dagen att d...