I Norge säljer de saffran i glasburkar med två påsar i som har 0,125g saffran i varje påse. Jag var tvungen att köpa 5 glasburkar till det här receptet. Lite annorlunda recept i år eftersom det är Vaniljkesam i degen.
1 paket | jäst, för söta degar (50 g) |
---|---|
150 g | smör |
5 dl | mjölk, |
1 burk | kesella vanilj, |
0,5 tsk | salt |
2 dl | socker |
3 paket | saffran, (1-1,5g) |
1 st | ägg |
17 dl | vetemjöl special |
Pensling och garnering
1 st | ägg |
---|---|
1 dl | russin |
1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till ca 37 grader.
2. Tillsätt saffran och kesella i degvätskan. och häll den sedan över jäst
3. Smula ner jästen i en degbunke. Häll i degvätskan och rör tills jästen löst sig.
4. Tillsätt salt, socker och ägg. Rör tills allt blandats.
5. Häll i ca 15 dl av mjölet och arbeta till en smidig deg. Tillsätt försiktigt resten av mjölet, lite i taget och arbeta degen tills den är smidig.
Var försiktig så att du inte tar i för mycket mjöl, då kan bullarna bli lite torra. Degen ska släppa från bunkens kanter, men fortfarande kännas lite, lite kladdig.
6. Låt saffransdegen jäsa under bakduk till ungefär dubbel storlek i ca 45-50 minuter.
7. Knåda degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i ca 32 delar och rulla varje del till avlånga rullar. Forma dem sedan till lussebullar genom att snurra ändarna mot mitten.
8. Lägg bullarna på ugnsplåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
9. Pensla dem med ägg och garnera med russin. Grädda dem i 250 grader mitt i ugnen i ca 8 minuter.
Låt svalna på galler.
Hur goda som helst och SAFTIGA!
Gud vilka fina! :)
SvaraRadera/anki