tisdag 13 november 2018

Chitchen Itza

05:30 gick vi upp i morse för att åka iväg till ett av världens nya 7 undervrk. Chitchen Itza är vårt tredje på listan över de 7 nya underverk, vi har besökt Jesus i Rio och Machu Pichu. Det tog oss tre timmar med minibuss att komma fram till Itza.

Solhattar, solkräm och obligatoriska turistuniformer- check! Guiden hette Jesus! 

En av de 4 Cenoter(sjunkhål) runt Chitchen Itza. Här offrades människor till gudarna. Det blev mer vanligt med människooffer när mayakulturen blandades med aztekerna. Mayafolkets symbol var jaguaren och Aztekernas örnen. Se finns avbildade tillsammans på ruinerna i området.

Under pyramiden finns en Cenote där de hittar 82 människliga offer.


Apestrek på helig plats


Här köpte vi 100% naturligt tuggummi. De har gummiträd i närheten.

Vi bokade utflykten med hotellet och betalade ca 100 dollar. Det inkluderade transport från hotellet, inträde på Chitchen Itza, Guide,frukost och öl,vatten,tequila på bussen. Det ingick också en fin och god lunch buffé på en plats i djungeln där vi också fick simma i en Cenote. Cenoten hade namnet  Aqua Dulce och vi fick tillsammans med vårat resesällskap ha hela Cenoten för oss själva. 

STOR lunch buffé ...

Självklart fanns det även här en souverni shop 

Det var en familj som ägde restaurangen och marken där Cenoten var. Kan tänka mig att det blev en välkommen inkomst när de upptäckte den. Men de hade gjort det ordentligt och byggt upp omklädningsrum,toaletter,skåp och hade både handdukar och västar till utlån.

Ingången var en grotta du gick ner i, där under öppnades ett stort kalkstensrum med stora pelare hängande i från taket. Vattnet var lite kyligt för en mexikanare kanske, men underbart för oss. Klarblått vatten och de hade satt upp ljus runt om i grottan så att vi kunde se alla kalkstensformationer. Vi kunde också välja att ha på flytväst eller låna badringar.  Det var magiskt. Bara ett litet hål intaget av grottan släppte in dagsljuset. 
På vägen hem stoppade vi i en liten by och besökte en park,kyrka och CHOKLADAFFÄR! De odlar sin egna kakao och chokladen vi har fått smaka här är otroligt god. Inte helt otippat fick vi med oss lite olika souvernier ifrån chokladaffären.



Stadens bibliotek såg lite annorlunda ut än hemma

Don Wiggo och Donna Mimmi


Kiosk med allt :)

Kyrkan vid Francisco Canton Park i staden/ byn Valladolida



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej skriv gärna några rader till mig.
Det är så trevligt att få en lite hälsning

Kaptein Bill av Maurvangen

Utställning i Kongsvinger 5 maj. Bill var inte imponerad av de andra hundarna. Han morrade lite om de skickade en kall blick åt hans håll. W...