tisdag 13 november 2018

Chitchen Itza del 2

I mayafolkets 3000 år långa historia var det ingen av kung som hade makten över hela Mellanamerika. Mayariket var splittrat i många små stater som låg i en evig kamp med varandra. Städerna i söder dominerade mayafolkets guldålder, men de var också de första som kollapsade när makten blev flyttat nord över i riket. Chitchen Itza storhetstid var 800-1200  eKr och hade en population på 50.000.



Venus tempel i förgrunden och Chitchen Iza bakom.
Stjärnorna spelade en stor roll i mayafolkets liv och viktiga beslutningar blev tagna i utgångspunkt av planeten Venus position. Chitchen Iza ”El Castilljo” är också känd som Kukulansk tempel, världens högsta kalender. Drygt 30 meter och 365 trappsteg, ett trappsteg för varje dag på året. När solen faller perfekt på pyramiden ( en gång i mars och en gång i september) formar skuggorna en orm. Ormen är halvguden Kukulukan, när han kommer på besök är regnperioden nära.

Storhetstiden varade bara ett par hundra år innan även den här Mayabyn kollapsade. Utveckling och byggnationer stannade upp, befolkningen blev färre och färre. Inom en 30 års period tömdes hela staden och ingen vet egentligen varför.
Det påminner mig väldigt mycket om Machu Pichus historia också.

Hoka, bollspel a la Mayafolket. Blodigt spel där de i augusti varje år hade en 5 dagars turnering.

Spelplanen










Guiden Jesus förklarar inristningarna i templet

En av de fyra undervattenskällorna, där det offrades människor.

7 wonder selfie

Tribunen till de mäktigaste som såg på Hoka spelet.
Arenan är gigantisk och se använde sig av ekot när se kommunicerade. Framför den här tribunen offrades också små barn. De lindade in huvudena på barnen med tygremsor, så hårt att de fick platta skallar och platt bakhuvud. Det gjorde det lättare när se senare i livet skulle bära upp kalksten och bygga upp byggnaderna. Guiden visade oss bilder på kranier av människorna som jobbade med byggnationerna. De hade formen av en ”Alien” fruktansvärt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej skriv gärna några rader till mig.
Det är så trevligt att få en lite hälsning

Hund på rymmen

I går efter jobbet lagade vi (läsa Wiggo) middag. Efter middagen tog vi med hundarna på promenad. Jag hade sett lite tidigare på dagen att d...