tisdag 23 juli 2013

Mugnetind

På toppen av Mugnetind 1740møh


















Mugnetind var målet den här eftermiddag. Vi knöt på oss springskorna och satte igång. En fin och lite stenig stig  slingrade sig upp mot Mugnetind. Vi flåsade som två flodhästar när vi kom upp mot de första vardarna. 

Trafiken kom mot oss nu på eftermiddagen, flera familjer och ett par stycken med hund.
Det här är en rekommenderad familjetur och de flesta brukar ca 4-5 timmar och "koser" sig på vandringen.

Vi var mer ute efter att få upp flåset ;)
Vid älvkanten passade vi på att fylla på vätskebalansen i kroppen med kallt fjällvatten.
Det är möjligt att fylla på vattenflaskan under stora delar av den turen. 

Vi hade också tur och mötte vår vän Vivi som fick se att vi sprang utan ryggsäck och hon skickade med en tom vattenflaska och en varning. (Eftersom vi inte hade tagit med oss en vatten flaska) 
Orutinerat kan man tycka att inte ta med en vattenflaska, men vi hade inte räknat med att vara borta så länge. 

Stigen är märkt med vita V istället för röda T som vi är vana vid. V som i Vang som är grann komunen till Øystre Slidre.
På en plats delar sig stigen och du  kan välja att taen  genvägen som är brattare.Här träffade vi  på  två tjejer med stora ryggsäckar som inte kunde bestämma sig. Vi valde den kortare och brantare vägen och sa till tjejerna att de gärna fick följa med oss, om de kände sig osäkra. 

Inte för att jag har gått där förr men de kände sig nog mer osäkra än oss. Vi klättrade upp en liten bit och tjejerna följde med. När det inte var så  brant längre försvann vi upp mot toppen men mötte tjejerna på vägen ner igen. De var slitna men nöjda=) 
Det tog oss ca  1 tim 15 minuter att nå toppen, då sprang vi inte hela vägen. Det är många lösa och vassa stenar att trampa fel på och om man inte är försiktigt med var man sätter fötterna kan det gå illa. 
Lite av upplevelsen försvinner när man gör som vi gjorde, springer. För du måste se ner hela tiden för att inte snubbla och bryta nacken.
Belöningen till sist på toppen! En härlig sommarkväll i fjället med utsikt in över Jotunheimen och mot Beitostølen. Eftermiddagssolen värmde och det blåste sådär lagom mycket så blodsugarna höll sig undan. 
Vi sprang ner igen och körde vidare på Slettefjellsveien tills vi kom ner i Vang och ut på E16.
Tankade och provianterade på bensinstationen i Ryfoss.


Hitta hit:
Stigen startar vid Mugnetindstølarna. Med utgångspunkt Beitostølen kör du ner mot Beito och vidare mot Slettefjellsveien. (Bommen kostart 60,-) 4 km in på vägen ligger Mugnetindstølarna.

Slitna tjejer på toppen, Nästan 800 höjdmeter upp till toppen.
Stenigt parti på vägen mot toppen. Sofie lyser upp det gråa mitt i bilden
Bada?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej skriv gärna några rader till mig.
Det är så trevligt att få en lite hälsning

Isfiske och silver

Isfiskartävling på Miron. Här var det full rulle hela lördagen med stora och små isfiskare. Tävling i kastspö för barnen med indelning i frå...