Bloggarkiv

Leta i den här bloggen

fredag 28 november 2008

Fredag = Rakfiskdag

Rakfisk
Här i Valdres är det vanligt att man lägger ner fisk (örret) i saltat vatten och låter det stå ett par månader. Det får  "gosa" till sig och efter ett tag startar en process som gör att fisken blir mjuk och luktar illa. Lite som den svenska surströmmingen. Det här med rakfisk är tradition och olika familjer har olika recept på hur många procent salt det ska vara i vattnet, vilken fisk storlek som är bäst och om man ska ha kvar lite blod i sörjan...
Allt efter smak och behag. I November varje år anordnas Rakfisken. Det är en festival som går över en helg på Fagernes. Förutom att de här kårar Årets bästa rakfisk är det konserter och en liten marknad med hemma lagade produkter som de säljer. 

I kväll har vi möte med Gjästabudsklubben och det är just Rakfisk som står på menyn.
Vi äter det med lök,potatis och crème Fraish/römme i en tunbrödsrulle. Jag tycker att det är alla tiders =) Gott gott. Men jag har aldrig ätit  Surströmming.

Lägger upp en bild i kväll på hur rakfisken ser ut. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej skriv gärna några rader till mig.
Det är så trevligt att få en lite hälsning

Dag två på elitprovet

​Klockan ringde före 6.00. Det var framdukat för frukost när vi vaknade. Packade matsäck och gav Bill frukost. Vid sjutiden åkte vi ut till ...