söndag 25 november 2018

Dulce de Leche Cheescake

Fick ett enormt sug efter kola och särskilt salt kola. ( på norska karamell).
Med lite hjälp i från Wiggo bakade vi en gudomlig cheescake. Eftersom det var rakfisklag hos Mimmi passade det perfekt att ta med den dit. Det är förmodligen den mäktigast kaka jag bakat i hela mitt liv...men gott var det!
Det var ett ganska omfattande projekt. Här kommer receptet.

Chokladbotten

3 ägg
1 dl strösocker
100 g smör
1 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk vailjsocker/ eller vanilj essens

Salt kolasås /karamellsaus
2 dl strösocker
50 g smör
1 dl vispgrädder

Cheescake/Ostekake
600 g Philadelphiaost eller liknande
3 ägg + 1 extra äggula
1 dl strösocker
0,5 dl vetemjöl
+ kolasåsen ( kom i håg att spara 1 dl till senare)

Dulce de leche kräm
Kondenseradmjölk eller färdig Dulce de Leche
100 g philadelfiaost
3 dl vispgrädde

Dulce de leche- sås
1 dl dulce de leche
1 msk vispgrädde

Garnering: Go crazy...jag använde saltapinnar,kinderägg,popcorn och smilgodis.

Gör så här:
Chokladbotten
Smör kanterna på en rund form 24cm i diameter med smör och lägg bakplåtspapper i botten.
Smält smöret i en kastrull och låt svalna lite.
Rör ihop ägg och socker. Blanda ihop vetemjöl,kakao och vaniljsocker. Sikta ner det i äggsmeten och blanda. Häll över det smälta smöret och rör runt. Häll smeten i formen och fördela jämnt.
Ställ åt sidan

Salt kolasås
Värm sockret på medelhög värme i en kastrull. Rör om hela tiden tills allt socker har smält.Tillsätt smöret och låt det smälta ihop. Häll i grädden och låt koka under omrörning ca 2 minuter eller tills det blir en seg rinnande sås med fin gyllene färg.Tillsätt några klypor salt och smaka av. Låt svalna.

Cheescake - sätt ugnen på 175*

Vispa ihop mjukost, ägg,socker, vetemjöl och kolasåsen. ( kom ihåg att spara 1 dl)
till en slät smet och häll smeten över den ogräddade chokladbotten. Klicka i lite salt kolasås ( den du sparade) och grädda i ugenen ca 45 minuter eller tills cheescaken känns stadig men fortfarande inte helt fast. - Låt svalna.



Dulce de leche krämen
Först måste den kondenserademjölken koka i 3 timmar. Fyll upp en kastrull med vatten så att 3/4 delar av burken är täckt. Efter tre timmar, öppna och rör runt. 



 Vispa samman mjukosten och den färdiga kondenserademjölken / dulce de leche-
Tillsätt grädde och vispa tills det blir fint och fluffigt. Det ska spritsas på kakan, så lite hårt måste det bli.


Dulce de leche såsVärm upp den kondenserademjölken du satte till sidan, men en matsked vispgrädde och rör om.

Lossa springformen och spritsa Dulce de leche krämen över den helt svalnade cheescakeken. Smula sönder  salta pinnar, jordnötter eller vad du nu vill dekorera tårtan med.
Ringla över Dulce de leche såsen på toppen.
Låt stå gärna över natten, men helst över 4 timmar. Innan servering.
NAM NAM...räcker till ca 10 serveringar.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej skriv gärna några rader till mig.
Det är så trevligt att få en lite hälsning

Isfiske och silver

Isfiskartävling på Miron. Här var det full rulle hela lördagen med stora och små isfiskare. Tävling i kastspö för barnen med indelning i frå...