Aye, Aye Agneta - Lev drømmene & klin tell!

"Triumf och tragedi i Amundsens kölvatten" Ett föredrag av Jarle Andhøy

Roald Amundsen
 Norges mest kända upptäcksresande som blev den första att segla genom Nordvästpassagen, och upptäckaren av Sydpolen. Född 1872 och försvann i Juni 1928 då han deltog i ett räddningsförsök efter sin rival Umberto Nobile.

Jarle Andhøy
Ekspeditionsledare och kapten. Som 19 åring seglade han ensam från Norge och runt Kapp Horn ombord på Berserk. (Född 1977)

Jarle berättade idag om de otroliga naturupplevelser, Berserkprojektet, mannskapet och sin roll som kapten. Mannen som stog framför mig på scen idag var klädd i utgångna Crocs, slitna jeans som hölls i hop av en snusnäsduk och en randig tröja. - Han är en riktig pirat han där Jarle ;)
Han var ivrig att sätta igång men tekniken krånglade lite. Det syns på han att en plats i rampljuset inte hans riktiga kall här i livet. Men när mikrofonen äntligen fungerade satt jag trollbunden i en och en halv timme...

Vi fick se filmsnuttar ifrån expeditioner och möten med isbjörnar. Han berättade om den gången ( läs en av de gånger) de blev fängslade och misstänkta gängmedlemar av Hells Angels. Utvisade och ovälkomna på några platser och på andra platser välkomnade med öppna armar. Han lägger inte under mattan att de gör skäl för sitt rykte som "pirater" när de är i land och festar. Han visar filmklipp när de har varit på fest och ska försöka ta sig ombord på båten igen. Komiskt men samtidigt väldigt ärligt tycker jag. Som han påpekade när de har ledigt har de ledigt...
När de seglar har de helt andra rättningslinjer/vilkor. Han försökte att leda mannskapet med teorin att var och en tar hand som sitt område, och han som kapten skulle inte lägga sig i vad de andra gjorde. Men det fungerade inte i det långa loppet och han införde straff och restriktioner när det kom till bland annat alkohol för mannskapet.

I slutet av föredraget berättar han om den 22 februari 2011 då han och resten av mannskapet blev anmälda saknade.
Jarle och 18 år gamla Samuel Massie kom sig i säkerhet vid Scottbasen i Antarktis. Resten av mannskapet Leonard Banks,Tom Gisle Bellika och Robert Skaanes försvann tillsammans med Berserk. Det är ännu oklart om vad som egentligen hände.
Håret reste sig på armarna när han visade de sista filmklippen. Vi fick se Leonard,Tom och Robert vinka av Jarle och Samuel som skulle med hjälp av 4hjulingar ta sig fram till Sydpolen. Det var sista gången de såg varandra.
Efter föreläsningen fick alla ställa de frågor de ville direkt till Jarle och jag fick ett par ord med han när jag köpte boken. Han nämnde att han inte var till freds med Kontiki saken som är i media just nu ( läs det här) och han har så rätt, hur kan någon äga namnet Kontiki, det blir som att äga ordet Jesus eller Odin.
Pappa fick med sig en DVD och jag boken Berserk gjennom Nordvestpassasjen.
Han signerade min bok med;
Aye, Aye Agneta - Lev drømmene & klin tell!
Pirat groupie..


Jarle och Samuel 
Piraten själv =)


TACK för att det finns folk som inte är som folk...0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej skriv gärna några rader till mig.
Det är så trevligt att få en lite hälsning

Senaste inlägg Äldre inlägg Startsida

Beitostølen just nu

Translate my blogg

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

this widget by www.AllBlogTools.com

Besökare