Nu har hösten kommit till Beitostølen. Dimman ligger tät på morgonen när man vaknar.
Men när solen väl skiner är det väldigt vackert ute. Jag gillar i och för sig att se dimman runt bergen och sjøarna . Mystiskt och vackert på samma gång. Här om dagen hittade jag en älgstek i frysen. Den kommer från de Årjängska skogarna hemma i Värmland. Det hela blev till ett litet projekt eftersom jag aldrig i mitt liv har lagat en älgstek. Men det var faktiskt inte så besvärligt som jag trodde och det blev knallgott ;)
Du behöver:
En älgstek 4-5 personer
Vitlök
2-3 dl Gin
4-5 dl Rødvin
Peppar
Salt
Timjan,basilika eller andra färska kryddor
3 tomater
Lagom med Balsamvinäger ;)
Gör så här:
Marinera hela älgen senast dagen före du ska steka den, helst ett par dagar innan.
Blanda Gin,Rödvin,Peppar,Salt,Timjan grovhacka tomatern häll allt i en stor bunke eller påse och lägg i älgsteken. Vänd älgsteken ett par gånger pr. dag.
När du är klar för att steka älgen:
Sätt ungen på 160*C och kom ihåg att du behöver en termometer.
Ta ur älgsteken ur marinade och bryn den i en stekpanna tills den fått färg på alla sidor.
Lägg sedan älgsteken i en ugnsform och häll över hälften av marinaden. Inn i ugnen på 160*C
(ca 2-2.5 timme)
Den ska visa 65 grader i mitten av steken ta då ut den och låt den vila 20-30 minuter innan du skär upp den och serverar. Var nog med att följa med på termometern så att den inte överstiger 65*C i mitten och blir torr.
Sås:
Resten av marinaden kokar du upp ca 10 minuter och reduserar den och sila den.
Det här blir grunden för såsen.
Häll i grädde,lingonsylt,brunost och salt/peppar efter smak. Blir den tunn? Jämna ut den med maizena.
Tillbehör:
När steken tas ut och ska vila är det läge att koka potatis. ( du kan också hälla i resten av marinaden i såsen)
Jag tycker det är himla gott att steka morötter,palsternacka,äpple och rödlök till också =)
Det har man tid till medans älgsteken vilar lite.
Jag rörde också ihop en liten skål med lingonsylt och rømme/ creme fraish som man kan ha vid sidan om istället för bara lingonsylt. Till maten serverades rødvin av utsøkt kvalitè....eller mjölk
Servera dina bästa vänner!
Men när solen väl skiner är det väldigt vackert ute. Jag gillar i och för sig att se dimman runt bergen och sjøarna . Mystiskt och vackert på samma gång. Här om dagen hittade jag en älgstek i frysen. Den kommer från de Årjängska skogarna hemma i Värmland. Det hela blev till ett litet projekt eftersom jag aldrig i mitt liv har lagat en älgstek. Men det var faktiskt inte så besvärligt som jag trodde och det blev knallgott ;)
Du behöver:
En älgstek 4-5 personer
Vitlök
2-3 dl Gin
4-5 dl Rødvin
Peppar
Salt
Timjan,basilika eller andra färska kryddor
3 tomater
Lagom med Balsamvinäger ;)
Köttet blev rosa och helt perfekt |
Gör så här:
Marinera hela älgen senast dagen före du ska steka den, helst ett par dagar innan.
Blanda Gin,Rödvin,Peppar,Salt,Timjan grovhacka tomatern häll allt i en stor bunke eller påse och lägg i älgsteken. Vänd älgsteken ett par gånger pr. dag.
När du är klar för att steka älgen:
Sätt ungen på 160*C och kom ihåg att du behöver en termometer.
Ta ur älgsteken ur marinade och bryn den i en stekpanna tills den fått färg på alla sidor.
Lägg sedan älgsteken i en ugnsform och häll över hälften av marinaden. Inn i ugnen på 160*C
(ca 2-2.5 timme)
Den ska visa 65 grader i mitten av steken ta då ut den och låt den vila 20-30 minuter innan du skär upp den och serverar. Var nog med att följa med på termometern så att den inte överstiger 65*C i mitten och blir torr.
Sås:
Resten av marinaden kokar du upp ca 10 minuter och reduserar den och sila den.
Det här blir grunden för såsen.
Häll i grädde,lingonsylt,brunost och salt/peppar efter smak. Blir den tunn? Jämna ut den med maizena.
Tillbehör:
När steken tas ut och ska vila är det läge att koka potatis. ( du kan också hälla i resten av marinaden i såsen)
Jag tycker det är himla gott att steka morötter,palsternacka,äpple och rödlök till också =)
Det har man tid till medans älgsteken vilar lite.
Jag rörde också ihop en liten skål med lingonsylt och rømme/ creme fraish som man kan ha vid sidan om istället för bara lingonsylt. Till maten serverades rødvin av utsøkt kvalitè....eller mjölk
Med lite timjan på toppen ser det mycket bättre ut, och timjan är ju så gott! |
Servera dina bästa vänner!
Dette ser jo veldig godt ut.
SvaraRaderaBjørn